Categorii
Blog

Atacul de panica

Atacul de panica s-a declansat cu 10 ani in urma. „Asistam la un seminar intr-un hotel si a aparut de nicaieri starea asta. Am simtit ca mor.”

Un atac de panica este o experienta aproape brutala


  ”In cazul meu un atac de panica este o experienta aproape brutala. Simt ca innebunesc. Ma face sa mi se para ca-mi pierd controlul intr-o maniera dusa la extrem. Inima imi bate foarte tare, totul din jur pare ireal si am un sentiment foarte puternic de iminent sfarsit al lumii.”
  ”In perioadele dintre atacuri simt teama si anxietatea ca vor reveni. Pot fi foarte dizabilitante incercarile de a scapa de aceste senzatii de panica.”


          Persoanele care sufera de tulburarea de panica resimt teroarea care poate lovi brusc si repetat, fara vreo avertizare. Nu pot prezice cand se va produce un nou atac si multi se confrunta cu anxietate intensa intre episoade, îngrijorându-se asupra momentului si a locului in care noua criza va lovi.


          In timpul unui atac de panica e cel mai probabil sa-ti simti inima batand cu putere si te poti simti asudat, slabit, ca intr-o stare de lesin sau ameteala. Se pot simti intepaturi la nivelul mainilor sau acestea pot fi amortite, poti avea senzatia de cald sau de frig. Poti resimti o durere in zona pieptului  sau senzatia de sufocare, un sentiment de irealitate sau o teama de iminenta unui sfarsit al lumii sau de a pierde controlul.

 Poti fi convins ca esti victima unui atac de cord sau a unui atac cerebral, ca iti pierzi mintile sau esti pe cale de a pieri. Atacurile de panica pot aparea in orice moment, chiar si in timpul somnului fara vise

Majoritatea atacurilor de panica dureaza cateva minute

Atacul de panica


In vreme ce majoritatea atacurilor de panica dureaza cateva minute, uneori pot fi prelungite pana la 10 minute. In cazuri rare pot dura o ora sau mai mult.
          Tulburarea de panica afecteaza foarte multe persoane si este de 2 ori mai frecventa la femei decat la barbati. Poate debuta la orice varsta la copii, ca si la varstnici insa cel mai adesea debuteaza la adultii tineri. Nu toti cei care au fost victimele unor atacuri de panica vor fi afectati de tulburarea de panica de exemplu, multi au un atac de panica dar nu-l vor mai avea si pe al doilea.

Cunoscand acestea, este important ca persoanele afectate de tulburarea de panica sa urmeze un tratament. Netratata, boala poate sa devina foarte dizabilitanta.


          Tulburarea de panica este frecvent insotita de alte afectiuni ca depresia si poate da nastere unor fobii care sunt favorizate si legate de spatiile sau situatiile in care s-au petrecut atacurile de panica. De pilda, daca atacul de panica a survenit in timpul calatoriei cu liftul, poate sa apara fobia de lifturi si probabil si conduita de evitare a acestora.

Vietile unor persoane afectate pot deveni foarte limitate


          Vietile unor persoane afectate pot deveni foarte limitate, ele evita activitati normale, zilnice cum ar fi cumparaturile, sofatul sau in unele cazuri chiar parasirea locuintei. Uneori pot sa se confrunte cu o situatie care le inspira teama numai insotite de partener sau de alta persoana de incredere. In ansamblu acestia evita orice situatie care i-ar face sa se simta neajutorati in cazul declansarii unui atac de panica. Atunci cand vietile celor ce sufera de boala devin atat de afectate, cum se intampla la o treime din persoanele cu tulburare de panica, boala se numeste agorafobie.

Predispozitia pentru tulburarea de panica

Predispozitia pentru tulburarea de panica si agorafobie se intalneste la mai multi membri ai aceleiasi familii. Cu toate acestea, aplicarea timpurie a unui tratament pentru tulburarea de panica poate stopa deseori evolutia agorafobiei.
          Studiile au demonstrat ca un tratament adecvat este psihoterapia combinata sau nu cu medicatia si ca acest tratament este eficient in proportie de 70% pana la 90%.


          Unele persoane se simt mai ferite de simptomele tulburarii de panica la administrarea unor medicamente prescrise. Unele medicamente pot contribui la prevenirea aparitiei atacurilor de panica sau la reducerea frecventei aparitiei acestora sau a severitatii lor. Exista doua tipuri de medicamente care si-au dovedit eficienta si siguranta in tratarea tulburarii de panica: antidepresivele si benzodiazepinele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *