Categorii
Blog

Cate ceva despre psihanaliza

Oamenii se orienteaza spre psihanaliza din diferite motive. In unele situatii se cauta rezolvarea unei anumite probleme creata de imprejurari dificile; in alte cazuri se doreste eliberarea de trairi afective ca tristetea generalizata si anxietatea; alteori oamenii simt nevoia unor schimbari pentru a se simti mai putin blocati, mai putin deprimati si mai plini de speranta.

A cere ajutor este primul pas important. Aceasta confera vigoare vointei de schimbare si face mai tangibila dorinta de a te simti mai bine. Aceasta simpla actiune de cerere confirma ca ne simtim indreptatiti la a primi sprijin si grija specializata.

Psihanaliza reprezinta o abordare terapeutica

Psihanaliza reprezinta o abordare terapeutica unica a oamenilor si a trairilor lor afective. Pentru a decide daca psihanaliza vi se potriveste sau nu, este necesar ca mai intai sa intelegeti ce avantaje ofera si ce angajament presupune.

Psihanaliza, fondata de Dr. Sigmund Freud in Viena la inceputul secolului XX, este atat o teorie revolutionara de intelegere a trairilor afective umane, cat si o metoda de a-i ajuta pe oameni sa faca fata problemelor lor psihologice. El a ajutat lumea sa inteleaga ca adultul „rational”, care functioneaza mai mult sau mai putin multumitor in „lumea reala”, reprezinta doar o fateta a personalitatii. In spatele rationalului se gaseste subconstientul, iar Freud a reusit sa demonstreze cat de puternica este influenta trairilor si gandurilor inconstiente asupra sanatatii pacientilor sai. Psihanaliza este procesul prin care ceea ce era inconstient este constientizat, iar „adevarurile” despre noi sunt revelate si acceptate pentru ca astfel sa se poata produce insanatosirea si evolutia psihica.

Familiaritatea unor simboluri cunoscute ale psihanalizei – canapeaua, visele si asocierile libere – ascunde faptul ca multi oameni nu stiu cum functioneaza sau de ce ar alege-o in defavoarea altor tipuri de psihoterapie.

Ce se petrece in cadrul unei terapii psihanalitice

Chiar daca am citit scrieri ale lui Freud, am vazut imaginea analistului in filme si am auzit ce au povestit alte persoane despre propriile lor „analize”, totusi s-ar putea sa nu stim ce se petrece in cadrul unei terapii psihanalitice si de ce este considerata cea mai pusa in discutie forma de terapie.

Psihanaliza difera de celelalte psihoterapii din punct de vedere al elementelor pe care se concentreaza, al profunzimii si al metodei. Alte terapii ajuta la rezolvarea unor probleme specifice. In cadrul psihanalizei problemele specifice sunt abordate in contextul intregii personalitati. Cautarea cunoasterii de sine este cea mai importanta cheie pentru schimbarea atitudinilor si a conduitelor.

psihanaliza

Pacientul apeleaza la terapie fiind coplesit

Bineinteles, pacientul apeleaza la terapie fiind coplesit de un anume tip de suferinta emotionala. La inceput obiectivul poate consta in eliberarea de trairile afective neplacute, frustrare, depresie, anxietate, confuzie sau durere fizica. Pe masura ce terapia inainteaza si incepi sa te intelegi din ce in ce mai bine, vei incepe sa resimti libertatea de a-ti trai viata asa cum doresti, in absenta simptomelor dizabilitante si cu mai multa placere.

Psihanaliza se bazeaza pe descoperirea mai multor stadii de dezvoltare care stau la baza formarii personalitatii adulte; in cadrul fiecarui stadiu, modalitatea in care am reactionat la evenimente ale vietii noastre ne poate face sa ramanem „fixati” acolo. Fireste ca „vom creste” si astfel, insa vom purta cu sine acea „fixatie”, unde ceva nu s-a mai putut dezvolta; e posibil ca exteriorul nostru sa fie de adult si sa functionam mai mult sau mai putin satisfacator, insa in interior ne putem simti vulnerabili, confuzi, deprimati, furiosi, inspaimantati etc. Poate nu ne simtim in stare sa ne revenim in urma unei respingeri, unui blocaj, nu ne permitem sa ne aratam adevaratele emotii si sentimente sau nu suntem capabili sa fim in contact direct cu dorintele noastre reale.

Pe parcursul analizei ne intoarcem in trecut

Psihanalistii cred ca ceea ce i se intampla bebelusului si apoi copilului, modeleaza perceptia sa asupra lumii, tipul de interrelationari din care va face parte, modul in care se va percepe pe sine in raport cu ceilalti si nevoile pe care va cauta sa si le satisfaca. Pe parcursul analizei ne intoarcem in trecut pentru a re-trai si a re-examina experientele formatoare si uneori dureroase pe care le-am trait. Acest proces ne ajuta sa ne impacam cu relatiile pe care le-am avut pe parcursul cresterii si maturizarii, fie ele bune sau rele.

Psihanaliza este menita a te ajuta sa iei legatura cu propriul tau inconstient, cu amintirile, trairile afective si dorintele care nu sunt imediat accesibile constientului; este menita sa te ajute sa intelegi in ce fel trairile si gandurile inconstiente afecteaza modul in care actionezi si abordezi situatiile, cum gandesti si simti astazi. Efectul acestui proces este dobandirea capacitatii de a actiona mai eficient in favoarea ta.

Psihanaliza a fost numita „terapia prin conversatie” deoarece face posibile schimbari prin intermediul conversatiei cu analistul despre toate trairile noastre afective, experientele si visele. Multi analisti insista asupra ideii ca trairea relatiei dintre pacient si analist este cruciala in vindecare.

Problemele si preocuparile

Persoanele vorbesc despre orice in analiza: problemele si preocuparile lor curente, munca lor, relatiile in care sunt angajati, sentimentele si emotiile lor, copilaria lor, parintii, anii adolescentei sau orice li se pare important pentru ei in acel moment. In felul acesta, descopera ca afla multe despre cauzele problemelor actuale si cum isi pot imbunatati vietile. Spunandu-ti povestea in felul tau, in ritmul tau si folosind cuvintele tale, cuiva care stie cum sa asculte si cum sa-ti transmita o noua semnificatie a spuselor tale, poti invata cum sa te asculti dintr-o noua perspectiva.

Psihanalistul nu judeca si ia in serios orice aduce in discutie pacientul. Acesta e incurajat sa spuna orice ii trece prin minte fara a se cenzura sau a fi critic fata de cele spuse. Asocierea libera, dupa cum este numita, este fundamentala pentru reusita analizei.

Conform metodei traditionale pacientul sta culcat pe o canapea, iar analistul ia loc pe scaunul din spatele pacientului. Fara a mai fi fata in fata cu analistul, persoana se poate simti mai spontana si mai libera si astfel poate avea mai usor acces la cele mai ascunse trairi si ganduri ale sale. Este evident ca tot ceea ce se spune in cabinetul psihanalistului devine strict confidential.

Psihanaliza furnizeaza un spatiu sigur

Psihanaliza furnizeaza un spatiu sigur in care poti descoperi si iti poti spune singur adevaruri. Iti ofera o ocazie unica de a re-trai istoria ta personala, de a o vedea dintr-o noua perspectiva si de a face legaturi intre conflicte din trecut si cele din prezent ceea ce clarifica situatiile in care te afli si iti permit sa evoluezi. Acest proces are atat un caracter terapeutic, cat si educativ.

Sunt persoane care aseamana psihanaliza unui studiu avansat in care esti atat cercetatorul, cat si subiectul de investigat. Psihanaliza ii ideamna pe pacienti sa-si asume un rol decisiv in tratamentul lor, sa faca echipa cu psihanalistul lor. Singura responsabilitate a pacientului este sa se prezinte la fiecare sedinta si sa scoata la iveala tot ce-i trece prin minte, inclusiv dorinte si temeri, amintiri si experiente, vise si dileme. Bineinteles, acest lucru nu este usor de facut mereu. Pe masura ce pacientul devine mai increzator in relatia sa cu psihanalistul, astfel siguranta si sentimentul de bine cresc, iar confesiunea devine mai fireasca.

Psihanaliza inainteaza in functie de ritmul pacientului, acesta va merge atat de departe si de profund, cat este pregatit sa o faca.Totusi, in cazul in care nu mai poti fi cinstit cu tine si deschis fata de analist, amandoi trebuie sa se opreasca si sa analizeze acest fapt pentru ca impreuna sa descoperiti motivele acestei reticente.

Pacientul va fi de asemenea incurajat sa vorbeasca

Pacientul va fi de asemenea incurajat sa vorbeasca despre trairile afective trezite de analiza si analist. Aceste aspecte sunt importante pentru ca unele elemente afective timpurii pozitive sau de ostilitate fata de parinti si rude pot fi adesea proiectate asupra analistului. Fenomenul, denumit transfer, ofera o sursa valoroasa de intelegere, deoarece asigura pacientului re-trairea si re-elaborarea unor importante trairi afective din trecut, beneficiind de maturitatea din prezent. Pe masura ce sunt rezolvate vechile conflicte si sunt asumate, pacientul progreseaza ca personalitate.

De exemplu, poti simti ca analistul este prea critic cu ceea ce spui. Daca discuti despre asta cu analistul, vei afla ca de obicei simti asta in raport cu persoanele percepute ca autoritati, iar aceasta perceptie a fost formata de asteptarile nascute in copilarie.

Analistul joaca rolul unui ghid pe parcursul explorarii lumii tale interioare. Impreuna examinati idealurile, asteptarile, sperantele si dorintele tale, ca si sentimente de vinovatie, rusine, indoiala sau disperare. Analistul ajunge la crearea unui climat de securitate pentru ca sa-ti poti revela personalitatea fara teama de a fi judecat si in lipsa presiunii de a impresiona pozitiv.

Analistii au competenta de a facilita explorarea de sine, astfel incat sa te poti simti liber sa reflectezi asupra experientelor si reactiilor tale prin intermediul psihanalizei. Analistul e prezent langa tine pentru: a asculta, clarifica, descoperi, a face conexiuni si a te ajuta sa-ti amintesti si sa interpretezi ceea ce este neclar, problematic, sau aparent simplu. Pentru a le fi de ajutor pacientilor, analistii trebuie sa fie nu numai empatici, ci si obiectivi. Analistul nu te va judeca, nu-ti va spune ce sa faci si nici nu va permite ca discutia sa se concentreze pe viata si problemele sale. Contrar unor stereotipii rigide, analistii chiar vorbesc, raspund si pun intrebari sau ofera explicatii.

Mai bune autocunoasteri pentru pacient

In timp, se creeaza o relatie speciala intre analist si pacient. Astfel se formeaza o puternica alianta intre cei doi care impartasesc obiectivul schimbarii si unei mai bune autocunoasteri pentru pacient. Aceasta relatie confidentiala care ocupa un loc central in psihanaliza, este diferita de orice alt tip de relatie pe care o poate avea cineva.

Pentru a deveni calificat in tratarea oamenilor, psihanalistul a trecut prin propria sa analiza personala, alaturi de alte perfectionari : cursuri, practica sub supervizare etc. Analistii reprezinta singura categorie de psihoterapeuti carora li se cere obligatoriu sa parcurga o analiza personala.

Importanta acestei pregatiri nu poate fi minimalizata. De obicei dureaza cel putin sase ani. Majoritatea psihanalistilor si-au finalizat celelalte studii academice inainte de a incepe aceasta pregatire. Acestia sunt persoane mature, experimentate si pe deplin competente profesional inainte de a incepe propriu-zis lucrul cu pacientii.

Psihanalistii pot fi medici, sau nu. Inainte de 1945 un numar mare de psihanalisti au urmat initial studii de medicina si apoi de psihanaliza. In zilele noastre o mare parte dintre psihanalisti au studii de psihologie.

Oricine poate beneficia de psihanaliza

Ne conducem dupa multe stereotipii privind persoanele care urmeaza o analiza: ii vedem apartinand clasei sociale de mijloc, foarte deschisi spre verbalizare si intelectuali. In realitate oricine poate beneficia de psihanaliza: atat barbati cat si femei apartinand unor grupuri sociale diferite si cu diferite tipuri de personalitate si pregatire. Conform unor psihanalisti trasaturile de personalitate care pot facilita demersul psihanalitic includ:

capacitatea de reflectie
dorinta de a intelege trecutul
o atitudine orientata pe rezolvarea de probleme
curiozitate asupra semnificatiilor lucrurilor
toleranta fata de vulnerabilitate si trairi afective dureroase
abilitatea de a observa si a experimenta in acelasi timp
simtul umorului
rezistenta la stres
Bineinteles ca nu toata lumea are aceste atribute. Unele persoane care au urmat cu succes analiza nu s-au putut regasi in aceste trasaturi la inceput. Sunt esentiale dorinta de a fi cinstit cu tine si cea de a te schimba.

In momentul in care cineva decide daca sa urmeze o analiza sau nu, de regula si in mod rezonabil persoana vrea sa stie cat – la cat timp, cati bani si la cat de mult stres sa se astepte. Iata cateva raspunsuri care pot fi un ghid ajutator in a afla daca psihanaliza este pentru dumneavoastra:

Psihanaliza are nevoie de Timp

Psihanaliza nu este o terapie pe termen scurt: este nevoie de timp pentru a explora structurile complexe de trairi afective si evenimente din care se constituie istoria proprie cuiva. Pacientii descopera ca analiza lor se poate intinde pe patru, cinci sau mai multi ani, insa nu exista o durata prestabilita a terapiei. Cand pacientul simte ca a realizat ceea ce si-a dorit, atunci poate fixa o data de finalizare in colaborare cu analistul.

Explorarea psihanalitica nu este niciodata perfect liniara sau predictibila. Poti descoperi aspecte „de suprafata” care au, de fapt, o semnificatie importanta sau obstacole care te incetinesc. Pot exista situatii in care iti anulezi propriul progres, pentru ca, desi iti doresti mult schimbarea, aceasta te si inspaimanta.

Psihanaliza presupune o investitie saptamanala de timp. Contrar altor terapii, psihanaliza functioneaza optim la trei sau patru sedinte pe saptamana a cate 45-50 minute fiecare. Aceasta frecventa a intalnirilor ofera atat pacientului, cat si analistului timp suficient pentru a explora problemele fara pauze prea mari intre sedinte; te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa ramai conectat cu trairile tale. Cu toate ca analistul va incerca sa stabileasca programul intalnirilor in functie de serviciul si stilul de viata al pacientului, uneori orarul sedintelor poate sa nu fie convenabil.

Cost psihanaliza

Psihanaliza presupune in acelasi timp atat o investitie de timp, cat si una financiara. Cu toate ca psihanaliza nu impune costuri mai mari pe sedinta decat alte tipuri de psihoterapie, totusi presupune un numar mai mare de sedinte distribuite pe o perioada relativ lunga de timp. Orice cheltuiala aditionala pe termen lung afecteaza financiar persoana si planurile sale de viitor. Desi pot fi investiti multi bani pentru a ne elibera de probleme, putini dintre noi sunt obisnuiti sa-si abordeze problemele personale sub presiunea angajamentului financiar pe care analiza il presupune. Asadar, este important ca pacientul sa decida daca isi poate modifica stilul de viata pentru a reusi sa achite costul respectiv.

Stresul, inlaturarea valului

Mai devreme sau mai tarziu, toti cei care trec printr-o analiza descopera ca, a vorbi despre ceea ce ii deranjeaza ii poate face uneori sa se simta tristi, anxiosi sau iritabili in timpul sedintelor sau dupa aceea. Unele persoane se tem ca, daca inlatura valul care ascunde amintiri sau trairi, atunci nu vor mai functiona normal si isi vor pierde echilibrul pe care s-au luptat din greu sa-l mentina. „Mi-e teama ca, daca incep sa plang, nu o sa ma mai pot opri”. In psihanaliza „inlaturarea valului” este o etapa importanta a procesului terapeutic, iar pacientul nu e nevoit sa faca singur asta; analistul este alaturi de el in momentele cele mai grele pentru ca in final pacientul sa-si rezolve problemele si sa se simta eliberat.

In raport cu tot ceea ce presupune psihanaliza drept costuri de timp, bani si stres, o mai mare greutate o detin beneficiile finale, dupa parerea majoritatii celor care au perseverat in alegerea si continuarea analizei.

In cursul psihanalizei pacientii observa de obicei cum se imbunatateste atat viata lor sociala, cat si cea profesionala. Pe masura ce ajung sa se inteleaga mai bine pe ei insisi si pe ceilalti, vor trai mai liberi. Dupa ce reusesc sa-si solutioneze conflictele, au mai multa energie pentru ceea ce-si doresc intr-adevar sa realizeze.

Pierd din ce in ce mai putin timp iar zilele sunt mai pline. In plus, oamenii gasesc alinare in cadrul relatiei speciale, absolut confidentiale, neinfluentata de alte relatii sociale, profesionale sau familiale. Analistul competent si plin de compasiune este cel care se ocupa de trairile emotionale ale pacientului si le ia in serios pe baza unor temeinice cunostinte despre viata emotionala. Pacientul este asigurat ca exista persoana care are grija ca el sa nu fie coplesit de trairile sale sau distrus de presiunea resimtita.

Psihanaliza urmareste sa va ajute sa traiti viata mai profund, sa va bucurati de relatii mai satisfacatoare, sa rezolvati conflicte dureroase si sa va integrati mai bine toate aspectele personalitatii. Probabil, cel mai mare beneficiu este libertatea absoluta de a te schimba si de a continua sa te dezvolti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *