Consultatii psihiatrice

Consultatii psihiatrice, Psihiatria este o specialitate medicala care se ocupa cu diagnosticul și tratamentul tulburărilor psihice (mintale).

O tulburare psihica este o boala cu manifestări psihologice sau comportamentale care se asociază cu suferința semnificativa și cu afectarea funcționarii în plan social, profesional, etc. Fiecare tulburare are semne și simptome caracteristice.

Cadrul unei consultații de psihiatrie

In cadrul unei consultații de psihiatrie ți se poate stabili un diagnostic și dacă este cazul ți se va prescrie medicație pentru tratamentul tulburării cu care ai fost diagnosticat. Diagnosticul orientează în primul rând tratamentul, dar ajuta și la un prognostic asupra evoluției viitoare a pacientului.

Examinarea sau consultația psihiatrica are doua parți, una în care se realizează un istoric ce descrie evoluția bolilor prezente și trecute și care furnizează informații despre familie și alte informații personale, iar a doua parte care consta în examenul stării mintale, adică evaluarea gândirii, dispoziției și comportamentului pacientului.

Consultațiile din cabinetul nostru se realizează într-o atmosfera confortabila, confidențială, vei găsi aici un spațiu în care te vei simți în siguranță.

Psihiatru

Psihiatru – medic care se ocupă de diagnosticarea, tratarea și prevenirea tulburărilor psihice (sufletești) și acordarea ajutorului celor bolnavi mental.

Când trebuie de făcut o consultație la medicul psihiatru

Psihiatrie – o ramură specială a medicinii care studiază schimbările în activitatea creierului, provocând tulburări psihice. Boli mintale sunt cauzate de traume ale creierului şi diferite boli – sifilisul, schizofrenia, procese tumorale şi alte modificări legate de vârstă.

Pacienţii nu cunosc în ce caz trebuie să consulte un medic psihiatru ,psiholog sau psihoterapeut. Psihiatrie, psihoterapie şi psihologie sunt discipline conexe, de multe ori, probleme care le aveţi le poate primi şi un psihiatru, şi psihoterapeutul, şi chiar un psiholog. Dacă totuşi încercăm să facem o diferenţă, atunci acesta va fi gradul de severitate al problemelor psihologice ale omului.

Psihiatru tratează cele mai grave traume, asociate cu modificările fizice şi,tratează ,de regulă cu metode medicamentoase. Psihoterapeutul tratează boli mai puţine grave ( fobii, nevroze) şi pune accentul la metode fără medicamente, deşi are dreptul de a prescrie medicamente. Un psiholog nu este un medic, iar acesta tratează tulburări ale omului de zi cu zi (probleme de dezvoltarea personală, o lipsă de înţelegere în familie) exclusiv prin consultări.

Când să vizitaţi medicul psihiatru

Există o serie de simptome-condiţii, când trebuie să vizitaţi psihiatru:

 • Teamă de probleme care anterior au fost depăşite cu uşurinţă.
 • Sentiment constant de anxietate, fără nici un motiv
 • Somnolenţă constantă sau insomnie mare, lipsa poftei de mâncare sau senzaţia continuă de foame
 • O dorinţă puternică de a consuma în mod regulat alcool, tutun şi droguri
 • Probleme de memorie, tulburări de concentrare
 • Reacţii necontrolate – accese de furie, plîns fără motiv, panică, frica de a conversa cu oameni, sentimente de supărare fără motiv.

Cînd este necesar să consultaţi persoana apropiată la psihiatru

Unele boli mentale sunt exprimate atît de viu, încît influenţează pe deplin voinţa omului, iar în acest caz el nu percepe situaţia ca o manifestare a bolii. Aceste stări necesită tratament calificat, dar pacientul niciodată nu se va adresa  la medic, aşa că ar trebui să facă cel apropiat. Ajutorul medicului psihiatru este necesară în următoarele cazuri:

 • Observaţi o schimbare constantă dureroasă a rudei dumneavoastră
 • Toată atenţia este îndreptată spre idei inexplicabile, nereale,  iluzii
 • Omul îşi exprimă gîndurile de suicidere sau, mai rău, încearcă să le realizeze
 • Accese de nervi în mod regulat

In ce consta evaluarea psihiatrica a copilului si adolescentului?

Parintii trebuie sa inteleaga ca orice consult psihiatric este un moment de informare, educare si echilibru in viata copilului sau a adolescentului si ca este important sa discute cu un medic psihiatru ori de cate ori observa un semnal de alarma in dezvoltarea copilului.

Medicul psihiatru pentru copii evalueaza cazuri incepand cu primul an de viata al copilului si pana la varsta de 18 ani. Acesta trateaza o gama extinsa de probleme sau tulburari care pot sa apara in aceasta perioada lunga de dezvoltare si tranzitie spre maturitate. Intrucat aproximativ 75% din tulburarile psihice identificate la adult au originea in copilarie si mai cu seama in etapa de adolescenta, este extrem de important sa intelegem ca o astfel de evaluare poate reprezenta un adevarat ajutor pentru copil si familia acestuia. 

Arii in care pot aparea divere probleme sau tulburari psihice la copil si adolescent:

 • Dezvoltare: tulburare de atentie (ADHD), tulburare de spectru autism, probleme de invatare, tulburari de vorbire si limbaj, ticuri
 • Emotii si comportament: comportament disruptiv sau agresiv, iritabilitate, plans excesiv, tulburari legate de frici sau fobii, udatul asternuturilor noaptea, comportament obsesiv, stres si psihotrauma, depresie, autovatamare (ranirea si incercarea de suicid)
 • Altele: anorexia, bulimia, schizofrenia, utilizarea de droguri

Consultul psihiatric consta intr-o evaluare complexa a copilului si a intregii familii

Medicul psihiatru pediatric evalueaza atat copilului, cat si familia acestuia, indreptandu-si atentia in principal catre o buna intelegere a problemei si a disfunctionalitatii aparute in cadrul sistemului familial.

Consultul psihiatric reprezinta cea mai completa evaluare a sanatatii mentale a copilului – fiind evaluate atat aspectele legate de dezvoltarea emotionala, sociala, neurologica, abilitatile de relationare  ale copilului si familiei, cat si evaluarea mediului scolar. 

Consultul dureaza minimum o ora si, de fiecare data, cuprinde mai multe etape: 

 • Interviul copilului sau adolescentului ( la copii prescolari se pot folosi diverse metode, cum ar fi joaca, coloratul etc)
 • Discutia cu parintii si familia extinsa
 • Discutia cu personalul scolar – prin intermediul scrisorilor dintre medic si profesori sau a datelor transmise de parinti

Deseori, stabilirea diagnosticului nu este posibila de la prima intalnire, fie din cauza datelor clinice insuficiente, fie din cauza interviurilor lungi si problemelor complexe. In aceste cazuri, sunt necesare mai multe consultatii pentru a asigura o formulare corecta a concluziilor medicale.