Evaluare psihologica

Prin diagnostic și evaluare psihologica înțelegem investigarea și psihodiagnosticul tulburărilor psihice, dar și a altor condiții de patologie în care sunt implicate mecanisme psihologice.

Ce este evaluarea psihologică?

O evaluare psihologică completă include, pe lângă un interviu clinic aprofundat şi teste privind abilitățile/ inteligența cognitivă, teste de personalitate, scale de evaluare a comportamentului și diferite alte scale ce evidenţiază psihopatologia (depresie, anxietate, tulburări de personalitate etc.) cu care se confruntă o persoană.

Când să apelezi la evaluarea psihologică?

Cauza fundamentală a problemelor unei persoane nu este întotdeauna clară.

Atunci când un copil are probleme comportamentale, sociale sau academice, acest lucru poate fi consecinţa unei tulburări de învățare, unui deficit de atenție sau chiar a unei probleme emoționale, cum ar fi anxietatea sau depresia. Tipurile specifice de teste psihologice pot ajuta un psiholog să excludă anumite condiții în timp ce se pronunță asupra unui diagnostic precis.

Testarea și evaluarea psihologică se utilizează, de asemenea, la adulți, de exemplu, pentru a determina gradul de leziune sau tulburare a creierului sau pentru a decide dacă o persoană are discernământ.

Dacă o persoană are probleme la locul de muncă, la școală sau în relațiile personale, testele pot ajuta un psiholog să înțeleagă dacă aceasta ar putea avea probleme de gestionare a furiei, aptitudini interpersonale sau anumite trăsături de personalitate care contribuie la problemă. Alte teste evaluează dacă persoana suferă de tulburări emoționale, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Unele companii și organizații utilizează teste psihologice și de evaluare pentru a decide dacă un candidat este sau nu un candidat bun pentru o poziție în cadrul companiei sau pentru a determina nevoile unui angajat activ.

Evaluarea psihologica poate cuprinde:

  • evaluarea stării de sănătate mintala;
  • evaluarea cognitiva și neuropsihologica;
  • evaluarea comportamentala;
  • evaluarea emoțională (afectiva);
  • evaluarea personalității și a mecanismelor de adaptare/apărare;
  • evaluarea anumitor aspecte psihologice specifice cuplului, familiei;
  • evaluarea gradului de discernământ;
  • evaluarea dezvoltării psihologice.

Procesul de evaluare psihologica se realizeaza cu ajutorul probelor psihologice (teste), interviurilor si altor instrumente utilizate de psihologul clinician.

Echipa noastră de psihologi clinicieni realizează evaluări psihologice pentru toate categoriile de vârstă.

La ce ar trebui să te aștepți de la prima ședință de evaluare psihologică?

Prima sedință de evaluare psihologică se desfășoară sub forma unei discuții. Aceasta urmărește aflarea datelor biografice ale persoanei, identificarea unor situații sau evenimente (accidente, traume, abuzuri) care ar fi putut produce efecte în timp, identificarea unor simptome și poate include și o serie de teste și întrebări ce au scopul de a exclude niște cauze posibile ale unor probleme sau pur și simplu a arăta că pacientul are o stare psihică conform standardelor.

Beneficiile evaluării

De multe ori clienţii vin cu diagnostice dar acestea prezintă situaţia clientului la nivel global.

Diagnosticul este metoda prin care un client poate fi trimis de la un specialist la altul astfel încât acesta din urma sa-şi  facă o prima părere.

Pentru o intervenţie psihologică eficientă psihoterapeutul are nevoie să-şi formeze propria parere.

-se identifica impreuna cu clientul sau cu exactitate ariile in care este necesara interventia si in functie de individualitatea si resursele fiecarui client sa actioneze.

-prezentarea situatiei concrete clientului si recomandarile terapeutice.