Categorii
Blog

Intrebari si raspunsuri despre psihoterapie si consiliere psihologica

Intrebari si raspunsuri despre psihoterapie si consiliere psihologica pentru cei ce doresc sa stie cat mai multe despre acest domeniu.

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o forma de terapie, de tratament, prin vorbire si te poate ajuta in situatiile in care simti ca nu mai faci fata din punct de vedere emotional, ca intampini dificultati in relatiile cu ceilalti, ca te deranjeaza o serie de simptome. Psihoterapia este un tratament al tulburarilor emotionale si al celor mentale.

Persoanele care urmeaza o psihoterapie o pot face din foarte multe motive, dar au in comun faptul ca nu sunt multumiti de anumite aspecte ale vietii lor.


Psihoterapia este un proces de terapie prin vorbire, in care psihoterapeutul utilizeaza cunostintele sale de psihologie si dinamica interpersonala pentru a ajuta oamenii sa descopere si sa rezolve diferite aspecte care ii tulbura in viata lor interioara sau in relatiile cu ceilalti. Psihoterapia utilizeaza analiza, interpretarea si uneori sugestia astfel incat pacientul sa dobandeasca o mai mare eficienta personala.

Ce este consilierea psihologica?

Consilierea psihologica este focalizata pe o problema anume, este o interventie de durata scurta sau medie, se adreseaza comportamentelor problematice ale clientului, optimizarii capacitatilor sale de comunicare, cat si altor aspecte bine delimitate, se centreaza pe situatiile prezentului si nu pe trecut. Consilierea psihologica nu este o forma de tratament a tulburarilor mentale.

Ce este psihiatria?

Psihiatria este o specialitate medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul tulburarilor psihice.

Care este diferenta dintre psiholog si psihiatru?

Psihologul pe care il intalnesti in cabinet este absolvent al unei facultati de psihologie si poate fi specializat in psihologie clinica, consiliere psihologica sau psihoterapie.
Psihiatrul este medic, are competenta sa iti prescrie medicatie, sa iti stabileasca un diagnostic si unii psihiatrii pot fi specializati si in psihoterapie.

De ce sa ma duc la consiliere/psihoterapie?

Pentru ca probabil inainte sa te gandesti la acest fel de ajutor ai incercat sa gasesti alte solutii pe cont propriu, sau impreuna cu familia, cu prietenii, incercari care nu s-au dovedit eficiente, sau prea putin. Poate ca este momentul sa apelezi la un alt tip de ajutor, la unul profesionist.

Intrebari si raspunsuri despre psihoterapie si consiliere psihologica

Cat dureaza psihoterapia?

Psihoterapia este un proces individualizat, astfel incat este destul de dificil de raspuns. Durata depinde si de scopurile tale legate de terapie, de frecventa sedintelor, in general pentru o problema specifica se poate sa fie nevoie de cateva luni de psihoterapie, iar pentru probleme mai complexe, pentru dificultati care exista in viata ta de mult timp, este posibil sa dureze cativa ani. Durata variaza si in functie de forma de psihoterapie care iti va fi indicata.

Daca ma duc la psihoterapie de mai multe ori pe saptamana inseamna ca am o problema grava?

Nu. Exista forme de psihoterapie in care se lucreaza cu minim doua sedinte pe saptamana si altele in care frecventa este de o sedinta.

Care sunt cele mai intalnite forme de psihoterapie?

Psihoterapia psihanalitica, psihoterapia cognitiv comportamentala, psihoterapia experientiala, hipnoza ericksoniana.

Sedintele de psihoterapie sunt confidentiale?

Da. Cu exceptia situatiilor in care terapeutul considera ca exista pericolul ca pacientul sa se sinucida sau sa faca rau altor persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *