Psihoterapie de cuplu

Importanţa tulburărilor de relaţie şi de interacţiune apare mai clar atunci când ne gândim la importanţa suferinţei pe care o produce partenerului şi la influenţa pe care o pot exercita asupra bunei stări psihice şi fizice a partenerilor şi a celor apropiaţi.

Fiecare cuplu are istoria sa dar şi anumite faze de formare, dezvoltare, destrămare. În fiecare din aceste faze, partenerii trec prin diverse crize personale care se răsfrâng asupra dinamicii de cuplu. Există câteva stadii, câteva acte într-o dramă plină de tensiuni, de fericire şi nefericire, de speranţe şi dezamăgiri, cu alte cuvinte, relaţia maritală este viaţa însăşi, şi deci inevitabil legată de conflicte, tensiuni, crize şi neînţelegeri. Fiecare etapă de viaţă, şi prin urmare şi de căsnicie, prezintă condiţii externe şi interne la care adaptarea este dificilă. Dacă pentru unii aceste crize sunt evenimente îmbogăţitoare, pentru alţii sunt copleşitoare.

Psihoterapie de cuplu, la ce ne ajuta? Deseori credem ca relația cu partenerul, căsătoria, vor fi foarte armonioase și romantice. In legătură cu aceste relații ne facem speranțe mari, avem așteptări la fel de mari, dar într-o relație, din păcate, apar foarte des multe dezamăgiri legate de noi sau de partener.

Relațiile sunt foarte complexe.

Relațiile dintre parteneri sunt foarte complexe, fiecare dintre ei vine în acea relație cu o istorie personala, cu experiențele sale, cu sentimente legate de trecut și se ajunge uneori la o lipsa foarte mare de comunicare intre cei doi, la insatisfacție, resentimente.

Când ai nevoie de psihoterapie de cuplu?

Acest tip de terapie are ca scop atingerea unor obiective de cuplu şi nu a unor obiective individuale. Cei doi parteneri ai cuplului îşi vor fixa ţeluri comune, pe care vor încerca să le atingă cu ajutorul psihoterapeutului. Spre exemplu:

  • Dacă vreți să faceți ceva pentru voi – să evitați un divorţ sau pur şi simplu să vă îmbunătăţiți comunicarea
  • Dacă partenerul a devenit doar părintele copilului vostru, fiind din ce în ce mai puţin soţ/soţie sau iubit/iubită
  • Dacă după mulți ani de căsnicie, ați aflat că vă înşală
  • Dacă viața sexuală suferă
  • Dacă nu vă mai simţiți apreciaţi, înţeleşi, doriţi sau iubiţi

Vă integrați în această prezentare? Viaţa dvs. de cuplu s-a schimbat? Nu vă mai regăsiţi în relaţia pe care o aveţi? Vreţi să schimbaţi ceva? Este indicat să vă adresaţi unui psiholog, pentru ca problemele să se rezolve și pentru a nu lăsa ca acestea să vă afecteze și să vă schimbe viaţa.

Psihoterapie de cuplu pentru a-ți ajuta relația.

Daca simți ca în relația ta au apărut probleme, gândește-te la psihoterapia de cuplu ca la un ajutor pentru a-ți “vindeca” relația sau pentru a descoperi ceea ce iți dorești cu adevarat de la ea. Psihoterapia de cuplu iti poate oferi perspective noi, dobândirea unor abilitați, discutarea conflictelor intre parteneri într-un spațiu neutru. Problemele abordate într-o psihoterapie de cuplu pot fi legate de intimitate, putere, control, luarea deciziilor, etc și în spațiul terapeutic se vor diferenția de cele mai multe ori “luptele individuale” ale fiecăruia de cele care își au originile în relație.

Terapeutul vostru nu va va judeca si nici nu va fi de partea unuia dintre voi.

Indiferent de câte temeri ai putea avea în legătura cu psihoterapia de cuplu, teama ca mai mult va va separa decât sa va apropie, sentimente de rușine și vinovăție pentru ca ai anumite probleme în cuplu, nu uita ca a căuta ajutor este un semn de maturitate și nu de insecuritate, este o dovada de curaj și reflecta speranțele pe care ți le faci în legătură cu relația ta.

Există în mare două forme de metode prin care se poate aborda psihoterapia de cuplu, unele ce vizează elaborarea conflictelor (de orientare psihanalitică) şi altele care vizează modificarea comportamentului şi care se inspiră din teoriile sistemice şi ale comunicării. În prima formă, terapia încearcă să înţeleagă mai bine comportamentul partenerilor cu motivaţiile lor inconştiente. În a doua formă, se pleacă de la o modificare directă a comportamentului şi comunicării, sprijinindu-se pe învăţarea bazată pe efect.

La ce ar trebui să te aștepți de la primele ședințe de psihoterapie de cuplu?

Felul de interacțiune a cuplului se vede încă de la prima sedință, așadar aceasta are rolul unei sedințe de cunoaștere. Fiecare partener își prezintă viziunea sa asupra relației, a problemelor din cuplu, cât și ce așteptările au de la psiholog.

Dacă problemele sunt prea grave sau partenerii nu se simt confortabil să se exprime liber unul în prezența celuilalt, se recomandă uneori și ședințe de psihoterapie individuală.