Psihoterapie de familie

Serviciile noastre de psihoterapie de familie te pot ajuta în identificarea, recunoașterea și rezolvarea dificultăților prin care trece familia ta. Aceste încercări dificile care au apărut în viata ta pot fi legate de comunicarea cu partenerul/partenera sau cu membrii familiei tale, pierderea încrederii în celalalt, unele probleme în relația părinte – copil sau părinte – adolescent, perioade de stres sau de lipsuri financiare, evenimente traumatice, diverse schimbări sau tranziții, divorț, separare, probleme sexuale și altele.

Psihoterapie de familie

Psihoterapia te poate susține pe drumul rezolvării conflictelor cu care te confrunți, și pentru a-ți reconstrui o relație mulțumitoare.

Este bine sa știi ca atunci când un membru al familiei tale trece printr-o perioada dificila, toți veți fi afectați și este util și pentru tine și pentru ceilalți sa va reuniți și sa încercați împreună sa rezolvați neplăcerile. In terapia de familie simptomul unei persoane este văzut în contextul lărgit al întregii familii, de exemplu depresia unui adolescent ar putea fi legata de neînțelegerile din căsnicia părinților săi.

Familia este de cele mai multe ori cea mai importanta!

Familia poate fi cea mai importanta sursa de dragoste și confort, dar uneori și de durere și suferință.

Psihoterapia de familie îmbunătățește, “vindeca” relațiile, dezvolta capacitatea de a face fata problemelor, întărește și îmbogățește comunicarea și schimba felul în care sunteți atenți la nevoile și sentimentele celorlalți.

Nu lasati problemele sa va afecteze viata de familie

Cand problemele dintr-o familie ating cote prea inalte, este absolut necesara interventia unui psiholog pentru ca situatia sa nu degenereze. Stiut fiind faptul ca atunci cand membrii familiei nu reusesc sa se mai inteleaga si sa se accepte, se ajunge la violenta fizica si/sau verbala sau chiar mai rau, familia se destrama inainte de a fi incercat sa rezolve ceea ce putea fi rezolvat. De foarte multe ori oamenii nu acorda suficienta atentie problemelor care apar, evita sa discute deschis despre nemultumirile pe care le au, isi aduc reprosuri mai mult sau mai putin intemeiate, ajungand astfel in situatii nedorite si cu adevarat neplacute. Este indicat sa se apeleze la terapie de familie atunci cand membrii familiei comunica deficitar, cand apar conflicte intre parinti si copii, cand parintii sunt pe cale sa se desparta, cand un membru al familiei are o problema grava care afecteaza intreaga familie (dependenta de anumite substante, o boala), cand din diverse motive familia nu mai functioneaza ca o familie.    Este absolut necesar ca oamenii sa apeleze la un psiholog pentru a face terapie de familie atunci cand intervin anumite situatii de criza ce nu pot fi depasite sau cand anumite probleme afecteaza viata unui membru si astfel a intregii familii. 

Când ai nevoie de psihoterapie de familie?

Terapia de familie se adresează tuturor membrilor care compun respectiva familie: îi implică pe partenerii de cuplu, dar și pe copiii acestora și, eventual, îi poate implica și pe alți membri ai familiei extinse.

Dificultățile avute în vedere în cadrul acestui tip de terapie se referă la:

 • Comunicarea deficitară între membrii familiei
 • Neînțelegeri între părinți și copii
 • Separări ale părinților, divorț
 • Perioade de criză: boala gravă a unui membru al familiei, dependența de substanțe
 • Orice alte dificultăți care afectează mai mulți membri ai familiei

Când în familia dumneavoastră a intervenit ceva care vă deranjează, vă afectează viața, este bine să actionați urgent pentru a nu lăsa ca lucrurile să degenereze, să se amplifice.

Terapia de familie ne ajuta in diferite situatii

 • Schimbari ce pot afecta echilibrul familiei (traume, deces, imbolnavirea unui membru al familiei)
 • Tensiuni provocate de probleme financiare
 • Probleme maritale, inclusiv probleme de separare si divort
 • Situatii care genereaza conflicte intre parinti si copii
 • Viziuni diferite in educarea copiilor
 • Certuri frecvente si discutii in contradictoriu
 • Lipsa de incredere si respect intre membri familiei
 • Activitate sexuala scazuta sau inexistenta
 • Lipsa unor reguli clare, acceptate si respectate de toti membrii familiei
 • Lipsa unor responsabilitati pentru unii membrii ai familiei si supraincarcarea altora

La ce ar trebui să te aștepți de la prima ședință de psihoterapie în familie?

Psihoterapeuții au metode diferite de a aborda terapia de familie. Unul dintre următoarele lucruri se pot întâmpla:

 • Psihoterapia vă va ține pe toți împreună pentru cel puțin o parte din sesiune, atât pentru a auzi opinia fiecăruia despre problema care v-a adus la tratament, cât și pentru a vedea cum interacționați cu toții și ce roluri jucați în familie. Acesta va încerca să obțină perspectiva fiecărui membru al familiei pe o serie de chestiuni importante, nu doar pe problema prezentată.
 • Terapeutul poate intervieva subunități separate, cum ar fi părinții, de exemplu, sau poate petrece timpul cu toți în mod individual.