Categorii
Blog

Tulburarea de stres post traumatic

Tulburarea de stres post traumatic. Când aveam 25 de ani am fost violata. Multa vreme am vorbit despre viol într-un mod intelectualizat, ca și cum era ceva ce i se întâmplase altcuiva. Eram perfect conștientă ca mi se întâmplase mie, însa nu simțeam nimic. O perioada am ignorat subiectul într-un fel.”
„Am început sa am flash-back-uri. Ma copleșeau ca niște valuri. Eram îngrozită. Dintr-o data retrăiam violul. Fiecare secvență era înfiorătoare. Simțeam cum capul mi se rotește, tremura, însa în realitate nu se întâmpla asta.

Îmi simțeam fata foarte înroșită sau gura foarte uscata și ritmul respirației mi se schimba. Eram detașată de toate. Nu conștientizam prezenta pernei pe scaunul pe care stăteam sau dacă mana atingea mobilierul. Eram ca într-o sfera, plutind într-un fel. Si era inspaimantator. Cand traiesti un flashback te simti stors de puteri. Esti intr-adevar tulburat.”
„Violul s-a petrecut in saptamana dinaintea Craciunului si ma simt ca o fiinta bizara in preajma datei respective. Nu-mi vine sa cred cat de mult ma transform din punct de vedere al anxietatii si fricii.”

Tulburarea de stres post traumatic este o boala


Tulburarea de stres post traumatic (TSPT) este o boala dizabilitanta care apare in urma unui eveniment terifiant. Adesea, persoanele afectate se confrunta cu ganduri si amintiri privind chinul prin care au trecut, care ii inspaimanta si sunt persistente si sunt indiferenti emotional fata de persoane de care erau apropiati.

TSPT, la inceput cunoscuta sub numele de socul obuzelor sau astenia de razboi, a fost pentru prima data adusa in atentia publicului de catre veteranii de razboi, dar poate avea ca sursa o serie de alte evenimente traumatizante.

Aici se includ: rapirile, accidentele de masina sau tren deosebit de grave, dezastrele naturale ca inundatiile si cutremurele, atacurile violente cum sunt: jafurile, violurile, tortura sau a fi tinut ostatic. Evenimentul care declanseaza suferinta poate fi o amenintare a vietii persoanei sau al unui apropiat al acesteia. Sau poate fi ceva la care a fost doar martor, cum ar fi masacrul in urma prabusirii unui avion.

Persoane care sufera de TSPT retraiesc repetat trauma


Oricare ar fi sursa traumei, unele persoane care sufera de TSPT retraiesc repetat trauma sub forma cosmarurilor sau a reamintirilor tulburatoare din timpul zilei. De asemenea se pot confrunta cu tulburari ale somnului, depresie, senzatia de detasare sau indiferenta sau sunt mai usor de inspaimantat.

Isi pierd interesul pentru lucruri care le faceau placere anterior si intampina dificultati in a-si exprima trairile afective. Se pot simti mult mai iritabili si mai agresivi decat inainte sau chiar reactioneaza violent.

A revedea elemente care le reamintesc de incident poate fi foarte chinuitor si ii poate conduce la evitarea unor locuri si situatii care activeaza respectivele amintiri. Aniversarile incidentului sunt adesea foarte greu de depasit.

tulburarea de stres post traumatic

TSPT poate aparea la orice varsta


TSPT poate aparea la orice varsta, chiar si in copilarie. Tulburarea poate fi insotita de depresie, abuz de substante sau anxietate. Simptomele pot fi mai usoare sau severe — persoanele pot fi iritabile sau sa aiba iesiri violente. In cazuri mai severe pot aparea probleme in plan profesional sau social. In general, simptomele sunt mai severe daca incidentul care le-a declansat a fost provocat de un om–cum este violul in comparatie cu o inundatie.


Evenimentele obisnuite pot provoca reamintirea traumei si atrag aparitia de flashback-uri sau imagini nedorite. Un flashback poate face pe cineva sa piarda contactul cu realitatea si sa retraiasca incidentul pe o perioada de secunde, ore sau, foarte rar, zile. O persoana care are un flashback care poate lua forma unor imagini, sunete, mirosuri sau trairi afective, are impresia de obicei ca trauma i se intampla din nou.

TSPT este diagnosticata numai daca simptomele dureaza mai mult de o luna


Nu toti cei traumatizati trec prin toate etapele TSPT, iar unele persoane nu sufera de TSPT deloc. TSPT este diagnosticata numai daca simptomele dureaza mai mult de o luna. In cazul celor care sufera de TSPT de obicei simptomele debuteaza la 3 luni de la trauma, iar cursul bolii difera de la un pacient la altul.

Unele persoane se refac in 6 luni, altele au simptome care dureaza mai mult. In anumite cazuri suferinta se cronicizeaza. Uneori, boala nu apare decat dupa un numar de ani de la incidentul traumatizant.


Antidepresivele si medicamentele cu rol in reducerea anxietatii pot diminua simptomele depresiei si problemele de somn, iar psihoterapia este parte importanta a tratamentului. In plus, sprijinul din partea familiei si a prietenilor poate contribui la accelerarea vindecarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *