Categorii
Blog

Tulburarea obsesiv compulsiva

Tulburarea obsesiv compulsiva, Nu reuseam sa fac nimic fara sa recurg la ritualuri. Acestea sunt prezente in orice aspect al vietii mele. Numaratoarea era ceva important pentru mine. Cand imi reglam alarma noaptea trebuia sa o reglez la un numar ale carui cifre insumate sa nu dea ca rezultat un numar „malefic”.

Daca sora mea avea 33 de ani si eu 24, era imposibil sa las televizorul pe canalul 33 sau 24. Imi spalam parul de trei ori si nu o data pentru ca 3 e un numar norocos, iar 1 nu este. Imi lua mai mult sa citesc pentru ca numaram randurile dintr-un paragraf. Cand scriam la o teza nu-mi permiteam sa am un anumit numar de cuvinte pe un rand daca numarul lor era unul „malefic„.

Simptome – Tulburarea obsesiv compulsiva

Mereu eram ingrijorat ca, daca nu efectuam o actiune, parintii mei vor muri. Sau ma temeam de eventualitatea de a le face rau, care era total irationala. Nu as fi putut sa scriu cuvantul „moarte” fiindca ma temeam ca se va intampla ceva rau.”
„A ma imbraca dimineata era dificil, pentru ca urmam un ritual si daca deviam de la ritualul respectiv, trebuia sa o iau de la capat. Constientizam ca ritualurile erau fara sens, dar nu le-am putut inlatura decat prin intermediul terapiei.”

Obsesiile reprezinta ganduri sau imagini deranjante, iar ritualurile indeplinite cu scopul de a le preveni aparitia sau a le inlatura se numesc compulsii.
Nu se resimte placere la indeplinirea ritualurilor care te domina, ci doar se obtine o usurare privind disconfortul provocat de obsesie.

          Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) e caracterizata prin ganduri anxiogene sau ritualuri pe care persoana simte ca nu le poate controla. Daca cineva sufera de TOC este asaltat de imagini si ganduri staruitoare, nedorite sau de necesitatea presanta de a se angaja in indeplinirea anumitor ritualuri.

Persoana in cauza poate fi obsedata de microbi sau murdarie


          Persoana in cauza poate fi obsedata de microbi sau murdarie, astfel isi va spala mainile in mod repetitiv. Sau poate fi coplesita de indoieli si astfel simte nevoia de a face verificari repetate. Persoana afectata poate fi tulburata de ganduri in legatura cu violenta si se teme ca le va face rau celor apropiati. Sau poate petrece timp indelungat atingand obiecte sau numarandu-le; poate fi preocupata de ordine si simetrie; sau are ganduri staruitoare privind practici sexuale pe care le respinge; sau este tulburata de ganduri care sunt contrare credintelor religioase.

Tulburarea obsesiv compulsiva


          Multe persoane sanatoase pot avea unele simptome asemanatoare celor din TOC, de exemplu a verifica aragazul de mai multe ori inainte de a pleca de acasa. Insa tulburarea este diagnosticata doar in cazul in care asemenea activitati se prelungesc cel putin o ora pe zi, sunt foarte deranjante si tulbura viata de zi cu zi.


          Multe persoane dintre cele afectate realizeaza ca actiunile lor nu au sens logic, insa nu se pot opri. Totusi, exista persoane, in special copiii afectati de TOC, care nu sunt constienti ca ceva din conduita lor e iesit din comun. TOC afecteaza in egala masura barbatii si femeile si tulbura acut 1 din 50 de persoane. Poate debuta in copilarie, adolescenta sau la maturitate, dar in medie apare la adolescenti sau in primii ani de maturitate. O treime din adultii afectati de TOC au simtit primele simptome in copilarie.

Parcursul bolii este discontinuu–simptomele apar, apoi dispar, cu timpul severitatea lor se poate reduce sau devin din ce in ce mai deranjante. Studiile demonstreaza ca membrii aceleiasi familii tind sa sufere de TOC.

Depresia sau alte tulburari de anxietate pot insoti TOC


          Depresia sau alte tulburari de anxietate pot insoti TOC. Unele persoane afectate pot prezenta tulburari alimentare. In plus este posibil sa evite acele situatii care ii obliga sa se cofrunte cu obsesiile. Sau pot apela ineficient la consumul de alcool sau droguri pentru a se calma. In cazul in care devine destul de severa, TOC poate impiedica pe cineva sa faca fata serviciului sau sarcinilor de acasa, insa  de regula nu ajunge la asemenea amploare.
          O combinare a psihoterapiei cu medicatia este un tratament eficient pentru majoritatea pacientilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *